خواص بادام کوهی و مضرات آن را بشناسید
خواص بادام کوهی و مضرات آن را بشناسید
درخت وحشی بادام کوهی بومی ایران بوده و بسیار قدیمی میباشد. آثار و بقایای این گیاه در دامنههای زاگرس به دوران چهارم زمینشناسی (میوسن) نسبت داده شده است. میوه این درخت، کوچک و حدود ۲ در ۱ سانتیمتر و یا کمی کوچکتر بوده و در حالت خام، تلخ میباشد. از میوه تلخ بادام کوهی یا الوک بیشتر در تهیه روغن یا ضماد استفاده میشود و مصرف خوراکی ندارد. با این حال شیرین شده این میوه خوشمزه بوده و طرفداران زیادی دارد بهگونهای که اکثر افرادی که با این محصول آشنایی دارند، آن را بر انواع تخمه ترجیح میدهند. خواص بادام کوهی به میوه آن محدود نبوده و خواص ریشه، صمغ و روغن آن را نیز شامل میشود. بدیهی است آشنایی با خواص مربوطه میتواند در تمایل افراد به این نوع خشکبار و یا میزان مصرف آن تاثیرگذار باشد.
نکات مهم در ارتباط با مصرف بادام کوهی
میوه بادام کوهی در حالت خام به دلیل داشتن ترکیبات خاص، تلخ بوده و نمیتوان آن را مصرف کرد. ترکیبات موجود در این میوه عمدتا شامل اسید هیدروسیانیک است که در اکثر مغزهای تلخ دیده میشود. این اسید سمی بوده و مصرف آن مخصوصا در دز بالا ممکن است عوارضی مانند تهوع، اسپاسم، سردرد، درد شکمی و مشکلات تنفسی را به همراه داشته باشد. بنابراین جز در موارد خاص و با مشورت پزشک، نباید به خوردن حالت تلخ این نوع مغزها اقدام کرد. در این شرایط، بهرهگیری از خواص بادام کوهی در میان افراد آشنا به این میوه بیشتر به واسطه خوردن میوه شیرین شده آن به عنوان تنقلات ممکن میگردد.
خواص مرتبط با میوه بادام کوهی
خوردن بادام کوهی در درمان تنگی نفس، سرفه و ورمهای سینه و ریه موثر است.
مخلوط آسیاب شده بادام تلخ و سرکه، ضماد خوبی برای سر درد میباشد و در صورت مالیدن آن بر دور چشم، در تقویت بینایی نیز موثر است. جالب اینکه در صورت قراردادن همین ضماد بر روی لکههای صورت، میتواند آنها را از بین ببرد. ضماد بادام تلخ همچنین در درمان زخمهای کهنه، خارش و مخملک کاربرد دارد.
خوردن بادام تلخ به همراه عسل برای قولنج مفید بوده و در سلامت کبد و طحال نیز موثر است.
مصرف بادام تلخ به همراه نشاسته و نعناع برای رفع درد کلیه مفید است.
خوردن مخلوط بادام تلخ و شیره انگور در درمان ناراحتیهای کلیه و از بین بردن سنگ کلیه موثر است.
قرار دادن شیاف بادام تلخ در مهبل برای درمان عقب افتادگی عادت ماهیانه کاربرد دارد.
خمیر بادام تلخ بوی بد پا و زیر بغل را رفع میکند.
خمیر بادام تلخ همچنین در درمان افراد مبتلا به اگزما مفید است. این دسته افراد بایستی نقاط مبتلا به اگزما را بجای صابون با این خمیر شستشو دهند.
برای بادام تلخ خاصیت ضد سرطانی نیز ذکر شده اما این موضوع به اثبات قطعی نرسیده است.
به یاد داشته باشید مصرف حالت خام و تلخ بادام کوهی، به دلیل وجود سیانید در آن خطرناک بوده و ممکن است مسمومیت شدید به دنبال داشته باشد. بنابراین در صورتی که تمایل به مصرف خوراکی این میوه طبیعی را دارید از محصول فرآوری شده آن استفاده کنید.
خواص روغن بادام کوهی
برای تهیه روغن بادام تلخ، پس از خشک کردن و تمیز کردن مغز بادام، آن را به کمک آسیاب بهصورت خمیر درمیآورند. پس از آن خمیر حاصله در دستگاه فشار قرار داده شده و روغن آن استخراج میگردد. این روغن دارای خواص زیر است:
- دارای خاصیت نرمکنندگی و ضد التهاب بوده و در تهیه انواع داروهای بهداشتی کاربرد دارد.
- مالیدن آن بر روی صورت، چین و چروک و لکههای صورت را از بین میبرد.
- برای از بین بردن ترکهای دست و پا که از سرما ایجاد میشود کاربرد دارد.
- برای تنگی نفس، درمان سیاه سرفه، درد کلیه و خارج کردن سنگ مثانه مفید است.
توجه داشته باشید روغن بادام تلخ بایستی در شیشههای پر و کاملا در بسته نگهداری شود.
خواص ریشه بادام کوهی
دم کرده ریشه بادام تلخ در پاک کردن طحال، کلیه و دفع کرم روده کاربرد دارد. برای درمان انواع دردها نیز از ضماد ریشه بادام تلخ استفاده میشود. خاکستر حاصل از ریشه این درختچه برای درمان سوختگی مفید است.
کاربرد ساقه بادام کوهی
یکی از مواردی را که میتوان از آن به عنوان خواص بادام کوهی یاد کرد، استفاده از ساقه جوان و ایستای این درختچه در تهیه سبدهای دستی است. تهیه جایگاهی خاص برای نگهداری مرغهای خانگی در روستاها به کمک ساقههای مذکور نیز در گذشته مرسوم بوده است. این موارد به نوعی صنایع دستی مرتبط با این گیاه بوده که توسط افراد متبحر در بافت ساقههای نرم و ایستای گیاه فوق تهیه میگردد.
خواص صمغ بادام کوهی یا زدو
صمغ گیاه بادام کوهی به زدو یا جدو معروف است. با افزایش فشار و سیلان شیره گیاه در فصل گرما، این صمغ بهطور طبیعی از تنه درخت تراوش میکند. زدو دارای مواد معطر بوده و از آن در تهیه مواد خوشبو کننده دهان و دندان و نیز در صنایع آرایشی استفاده میشود. برخی از خواص منتسب به این صمغ بهصورت زیر است:
- در تحریک اشتها موثر است.
- برای رفع درد دندان مفید است.
- در خرد کردن و خارج کردن سنگ مثانه موثر است.
- در صنایع نساجی برای آهار پارچه بکار میرود.
- در صنایع کاغذسازی، جوهرسازی، لیتوگرافی و چسب کاربرد دارد.
منابع
در این مقاله، از مطالب مرتبط با خواص بادام کوهی در سایتهای جوانیها، آفتاب و مجله دلگرم کمک گرفته شدهاست.
مطالعه مقالات مرتبط با موارد زیر به شما پیشنهاد میگردد: